14 Kasım 2017 Salı

Para Kazandıran Online Oyunlar

Eğer oyun oynayarak hayatınızı kazanabilseydiniz, bunu yapar mıydınız? Bu kesinlikle mümkün ve yüz binlerce insan bunu her yıl gerçekleştiriyor. Ancak seçenekleriniz bir hayli sınırlı ve organize ettiğinüz kadar da keyifli olmayabilir. Ancak gene de ilgileniyorsanız, okumaya devam edin.

Başlamadan önce bilgisayar oyunlarındaki doğrudan ve dolaylı gelir arasındaki bir ayrımdan anlatmak isterim. Dolaylı gelir belirli bir oyundan elde edilmeyen ancak herhangi bir oyuna dahil edilebilecek yayın, blog ve kontrol gibi oyun dışı aktiviteleri içermektedir. Doğrudan gelir ise belirli bir oyuna bağlı bir gelir türüdür.

Bu yazımız direkt gelir üzerinedir. İşte gerçek para transferlerinin direkt oyunun ana özelliklerinden biri olduğu ve bir oyun sezonunda cebinize birkaç bin lira koymanızı olanaklı kılacak bazı oyunlar:

Team Fortress 2 & Dota 2


Team Fortress 2 (TF2) gelir için “kozmetik eşya pazarı” yaklaşımına öncülük etmesi adına seçilen Valve oyunlarından birisidir. Pazarın kendisi yeni bir şey değildir sadece Valve firmasının bu pazarı kontrol etme stratejisi kesinlikle oyunun bu denli başarılı olmasının sebebidir.

Yani anlatmak gerekirse kozmetik eşyalar sizi farklı gösterir. Bazıları ötekilerden daha güzel bir görünüme sahiptir. Bazı eşyalar o kadar havalıdır ki, bazı oyuncular bu eşyaları elde etmek için gerçek para ödemeyi kabul ederler. Bundan dolayı eşya takasına odaklanarak, sahip olduğunuz şeyleri başka oyuncuların paraları ile takas edebilirsiniz. Buna Valve tarafınca izin verilmekte ve hatta bu vaziyet teşvik edilmektedir.

Ancak dahası da var. Bu yılın adım atarında Valve, TF2’de bulunan eşyaların %90’ının aslına bakarsak oyuncular tarafınca yaratıldığını açıkladı. Oyundaki Item Workshop özelliği sayesinde kullanıcılar topluluk tarafından onaylanmak üzere modeller ve fikirler ortaya atabiliyor. Başarılı olanlar TF2 mağazasında satılıyor ve yaratıcılar kar üzerinden bir pay alıyor.


Second Life


Second Life, yaklaşık 10 yıl önce piyasaya sürülen benzersiz bir sosyal MMORPG oyunudur. Sitenin 2 milyona yakın üyesi var. Kendinize bir avatar seçerek (üç boyutlu karakater) oyuna giriş yapıyorsunuz. Second Life’ın gerçek para kazanabileceğiniz oyuncu merkezli bir ekonomisi bulunuyor. Her şey oyun para birimi olan Linden Dolarları üzerinden işliyor. Oyunda emlak alıp satabileceğiniz gibi içerik, giysi, gadget yaratıp da satabiliyorsunuz. Oyunda ek olarak toplantı ve etkinlik düzenleme ve bunlara ev sahipliği yapma, çeşitli şovlar, rock konserleri ve kamp yapma benzer biçimde çok sayıda seçenek sizi bekliyor. Mesela oyunda, bir mağazanın önünde oturup mağazaya satın alan çekerek dahi para kazanma şansınız bulunuyor.

Anshe Chungthe adlı birey, oyunda milyoner olan ilk kişidir ve işin en güzel yanı bu paraların gerçek paraya çevrilebilmesidir. Şimdiye kadar bu oyuncunun hesabında, 250 milyon Linden birikmiş. Gerçek hayattaysa bu para, 1 milyon dolara karşılık ediyor.

Entropia Universe


Second Life ile aynı kefede olan bir başka MMORPG oyun daha bulunuyor. Eski adı Project Entropia, yeni adı Entropia Universe olan bu oyun da, gerçek para ile yönetilen bir ekonomiye haiz. Bu oyun tamamen sosyal dünyaya odaklanmış değil çünkü avlanma, görevler veya el sanatları şeklinde gerçek oyun öğeleri bulunmaktadır. Bundan dolayı Second Life oyununa kıyasla daha geleneksel bir MMORPG oyunudur diyebiliriz.

Oyundaki para birimine Project Entropia Dollars (PED) deniyor ve her 3 PED ortalama 1 TL ediyor. Entropia Universe ile ilgili ilgi çekici şey ise PED para birimleriniz doğrudan banka hesabınıza çekilebiliniyor ve herhangi bir aracıya ihtiyacınız da yok. Hakkaten de Entropia Universe ekonomisi gerçek paraya doğrudan bağlarımlı olan bir oyundur.


EmojilerEmojiler