22 Kasım 2017 Çarşamba

Forex Parite nedir?



Bir ülkenin para biriminin, başka bir ülkenin para biriminin cinsinden değerinin ne kadar olduğudur. Türk lirası ile dolar karşılaştırıldığında oluşan kıymet ne kadar ise, ortaya çıkan bu değere parite denir. Parite, bir öteki adıyla değer eşitliğidir.

Eğer ki bir ülke de para birimi, diğer para birimlerine göre faiz oranları yüksek ise, o ülkenin para birimi kıymetli demektir. Parite yönünden bakarsak, belirlediğimiz o ülkenin parasının paritesi, değerlenen yönde grafiği bulunuyor denilebilir.

Parite incelenirken nelere bakılır?
Faizin cazip olduğu ülkelerde her vakit para birimi değerlidir, değerlenir. Bu demek oluyor ki, parite belirlenmiş olan x ülkenin para biriminin lehine işler. Örneğin Amerika’da faizlerde artma varsa, öyleyse para biriminde de değerlenme vardır demektir.

Ekonomisi iyi ve istikrarlı gitmekte olan bir ülkenin para birimine de çokça yatırım yapılır. Hal böyle olunca ülkeye döviz çok girer ve ülkenin parasının değeri artar. şu demek oluyor ki paritenin bir ülkenin parasının lehine işlemesi durumu, ülkenin faiz oranları artıştaysa ve ekonomisi istikrarlı gidiyor demektir.


EmojilerEmojiler