15 Temmuz 2018 Pazar

Akşam Rekor Afet Dolar, Şipşak Düşüşe Geçti





Dolarda şeb yarısı elverişsiz dışı kaynaklı yaşanan çoğalma, kuru bakir tarihi zirvesine taşıdı. Dolar Asya piyasalarında gece yarısı 4.9743 ile rekor kırarken, sabahki işlemlerde ise ilk 4.88 TL, arkası sıra üstelik 4.85 ve 4.82 TL seviyesine çekildi. Dolar gün ortası saatlerinde ise Hazine ve Maliye Bakanı Nişancı Albayrak'ın açıklamalarının ardından 4.80 TL'ye geriledi. Böylece tarihi zirveden başlayan düşüş 17 kuruşa ulaştı.
"ÇAKER VE ÇİN'İN TECIM SAVAŞLARI RİSKİ ARTIRIYOR"
GCM Taşınır Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan'ın dolarda yaşanan hareketle ilgili değerlendirmesi şöyle:
"MEMLUK ve Çin arasındaki tecim savaşı endişesinin artması toptan riskleri üstelik tıpkı şekilde artırdı ve riskli varlıklardan güvenli varlıklara çıkışın artması gelişen ülke piyasalarında de kaba satışlar yaşanmasına hastalık oldu. Dolar birlikte beklenenden efdal gelen Mayıs cari kategorik verisi sonrası yükselişini hızlandırdı. Düzey akşam ezanı saatlerinde gine yükseldi ve Asya seansında rekorunu kırdı. Asya işlemlerinde Japon bireysel yatırımcıların aldığı pozisyonların ilave hareketi yarattığı görülüyor.
Düzem, 4,7450 – 4,7750 bölgesi üstünde kalmayı sürdürürse üst cepheli çıkışına kaldığı yerden devam etmek isteyebilir. Bu kanı yapısı ile birlikte 4,9253 ve 4,9761 zirvelerine makul çıkışlar izlenebilir. Mütenavip kendisine USDTRY zayıf gelişigüzel ne büyüklüğünde bakir tarihi zirve seviyesini gündeme taşısa de belkili müdahalelerle/ açıklamalarla birlikte gine 4,7450 – 4,7750 bölgesi altında kalımlı hareketler oluşturabilirse, kura yönelik köylü çekilmeler henüz hevesli tıpkı boyuta ulaşabilir."
"KIRILGANLIK DEVAM EDEBİLİR"
QNB Finansinvest Envestisman Danışmanlığı Vahit Yöneticisi Tolga Kudaloğlu "Anlaşılan gâh ecnebi yatırım fonları Türkiye pozisyonlarını azaltıyor ve kapatıyor, bu temayül birlikte sona evliya değil. Hemen TL ve borsadan değil, tahvil piyasalarından bile çıkış olduğunu görüyoruz. 10 yılk tahvil faizi da tarihi zirvelerde.
Bu satışların bittiğini bildirmek için er, baskının devam etmesi belkili. Endeksin esbak eğin olan 92 bin 300'ün altına gelmesi peş arayışının devam edeceğini gösteriyor, 90 binlerin altına akıllıca akım görebiliriz." dedi.
Kudaloğlu dolarda 4.77'nin üst cepheli kırılmasıyla zirvenin test edildiğini, TL'nin negatif ayrışmasının daha sona ermediğini, bu açıdan TCMB'nin bu ayki toplantısında alacağı kararın öneminin bile arttığını belirtti.
"BU AHA YALNIZ DEĞİLİZ"
Garanti Envestisman Envestisman Danışmanlığı Müdürü Tufan Cömert ABD - Çin arasındaki tecim savaşının cemi gelişen ülkelerden mülk çıkışına sefer açtığını belirterek "Yani bu aha boydak değiliz. Tecim savaşına bakarsak bodur vadede risk iştahı açısından bu işten iddialı çıkamayız.
Bunun yanı sıra seçim belirsizliği bitse bile hala yerel ve yabancı açısından belirsizliğin kalkmadığını görüyoruz. Kurullar bittabi işleyecek, ki nerede olacak bunlar piyasada faziletli betanın henüz birlikte hissedilmesine el açıyor.
Koskocaman tarafta enflasyon faziletli, faizler çokça erdemli, hele 3 gündür vezneci hisselerinde gördüğümüz inhilal de eksiksiz bu olayların olduğundan çok görünmesinden kaynaklanıyor." ifadesini kullandı.
"BUNUN DÜŞTÜĞÜNÜ GÖRECEKSİNİZ"
Öte yandan Reisicumhur Erdoğan, mazi dövizdeki yükselişle ilgilendiren yaptıüı açıklamada, "Birileri bu işi tırmandırmaya çalışsa dahi bunun düştüğünü göreceksiniz. Bu kadar güvenli konuşuyorum. Hazine ve Maliye Bakanımız elbette hangi gerekiyorsa yapacaktır. Burada birçok enstrümanlarımız var. Önümüzdeki süreçte inanıyorum kim faizin da düştüğünü göreceğiz. Ego eminim, takkadak izzet bankalarımız değil, özel bankalarımız da gerektiğinde taşın altına eline koyacaktır" ifadesini kullandı.


EmojilerEmojiler