14 Kasım 2017 Salı

Yazı Yazarak Para Kazanmak



Ek iş yaparak para kazanmak isteyenlere özel en gerçekçi ek iş imkanlarını ve ek gelir fırsatlarını araştırmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda sizlere oturduğunuz yerden para kazanabileceğiniz ve oldukça popüler olmaya süregelen bir ek işten bahsedeceğiz. Yazı yazarak para kazanmaktan…

Gelişmiş ülkelerin çoğunda yazma ve bununla beraber okuma becerileri minik yaşlardan itibaren insanlara öğretilir. Bu beceriler tüm topluma yayılsa da sadece küçük bir okuryazar topluluğu kazanç elde edebilecek kadar iyi yazar. Bazı yazarlar ek gelir elde etmek için yarı zamanlı olarak yazarken diğer yazarlar da yayınlanabilir içerikler oluşturarak tam zamanlı olarak yazarlar. İster ek iş olarak düşünün ister de tam zamanlı bir iş olarak,  yazma kabiliyetinizin yeteri kadar iyi olduğunu düşünüyorsanız yazı yazarak hatırı sayılır paralar kazanabilirsiniz. Yazı yazarak nasıl para kazanabileceğinizi öğrenmek için aşağıdaki önerileri okumanızı tavsiye ederiz.

Yazı yazarak nasıl para kazanılır?

1 – Blogla başlayın. Yazı yazarak para kazanmak istiyorsanız kişisel bir blogla başlamayın. Bunun yerine belli problemleri çözerek insanlara yardımcı olabileceğiniz bir blog yaratın. Örneğin bahçıvanlıkla ilgili bir blog açarak diğerlerine bahçe işlerinin nasıl yapılacağını öğretebilirsiniz. Ya da yiyecek yapma mevzusunda kendinize güveniyorsanız yemek tariflerinizi paylaşmış olduğunız bir blog açabilirsiniz. Yeter ki blogda yazdığınız mevzulara karşı ilgili olun.

Blog yazmaya başlayarak bir gece de milyoner olmazsınız sadece süre ayırır ve çaba gösterirseniz büyük bir gelir elde edebilirsiniz. Bloglarda gelirler daha çok reklam programlarından ( örneğin Google Adsense ), affiliate ( satış ortaklığı ) pazarlama programları ve kişisel ürünlerin ( örneğin e-kitaplar veya yazılımlar ) doğrudan satılmasıyla elde edilir.

2 – Başka siteler için yazmak. Başkalarının siteleri için içerikler yazarak da para kazanabilirsiniz. Yazma işinde en popüler para kazanma yoludur. Sitenin konusuna gore araştırmalar yaparak istenilen konularda yazılar yazabilirsiniz. Genel olarak informasyon verici yazılar yazacağınız için sizden averaj olarak 300-500 kelime uzunluğunda yazılar yazmanız istenir. Kazancınız da 100 kelime üzerinden hesaplanır. Yazdığınız yazıların akıcı ve yararlı bilgilerle dolu olması önemli bir kriterdir. Yazılarınız kalitesine bağlı olarak 100 kelime üzerinden 1 TL para kazanabilirsiniz.

3 – Tebrik kartları yazın. Güzel şiirler ve ilginç düz yazılar yazma konusunda doğal bir yeteneğiniz var ise dinlence ve kutlama kartları yazmayı deneyebilirsiniz. İnternet üzerinden tebrik kartı firmalarını araştırarak yoldam koşullarını ve teslim esaslarını öğrenin.

4 – Dergiler ve gazeteler için yazın. Son zamanlarda özelliklede webin patlamasıyla basılı gösterim pazarı daralmaya başlamıştır. Her şeye karşın pazar kendi başına hala geniştir ve yazara ihtiyaç vardır. Eğitici parçalar, raporlar, tehlikeli sonuç yazıları veya uzman görüşler yazma konusunda iyiyseniz basılı işleri deneyebilirsiniz.

Dergi ve gazete piyasalarında hala tam zamanlı pozisyonlar vardır sadece makaleler yazan freelance yazarlara olan talep de hızla artmaktadır.

5 – Kurgular yazın ve satın. Bu pazar kısa hikayelerden tekli romanlara ve destansı çoklu kitap serilerine kadar çeşitlilik gösterir. Fantezi, gerilim, duygusal ve esrarengiz olmak zorunda değildir. Hikayeler anlatmak istiyorsanız bu seçeneği değerlendirebilirsiniz.

Aslına bakarsak geleneksel yol yazılanların yayıncıya satılmasıdır. Bir öteki yolsa edebiyat ajanları bulmaktır. Edebiyat ajanları hikayenizi bitirdikten sonra tüm işleri sizin adınıza halleder. Son yıllarda kişisel yayıncılıkta yayıncı bulamayan yazarlar için uygun bir seçenek haline gelmiştir


EmojilerEmojiler