10 Ağustos 2018 Cuma

Avrupa bankalarında Türkiye endişesi



Avrupa Merkez Bankası, Türk Lirası'ndaki düşüşe ilişkin yatırımları Türkiye'de olan bankaları uyardı.



Avrupalı bankaların Türkiye'deki yatırımları riskli görülmeye başlandı. Financial Times gazetesinde çıkan bir habere göre, Avrupa Merkez Bankası, Türk Lirası'nda yaşanan dramatik değer kaybı sonrası BBVA, UniCredit, BNP Paribas gibi Euro Bölgesi'nin en büyük bankalarının Türkiye'deki risklerinden giderek daha fazla endişe duyuyor.
ECB, durumu henüz kritik olarak görmüyor. Ancak BBVA, UniCredit ve BNP Paribas gibi Türkiye'de ciddi operasyonları olan bankaların özellikle risk altında olduklarını değerlendiriyor.
FT'ye göre ECB'nin endişelenmesinin nedeni, Türk kredi kullanıcılarının TL'de zayıflığa karşı koruma almamış olabilecekleri ve döviz cinsinden kredilerde temerrütlerin başlaması riski. Türk bankacılık sektörünün varlıklarının yüzde 40 kadarı döviz cinsinden krediler.
Bu gelişme ile birlikte İspanya'da BBVA hisseleri güne yüzde 2,4 düşüşle başladı. Avrupa borsalarında BNP Paribas hisseleri yüzde 2,7, Deutsche Bank yüzde 3 ve ING yüzde 2,1 değer kaybetti. BBVA'nın Türkiye'deki bankası olan Garanti ise yüzde 2'ye yakın düşüşte.


EmojilerEmojiler