27 Ağustos 2018 Pazartesi

ABD borsaları rekor kırdı



Asya borsaları, Fed Başkanı Jerome Powell'ın ekonomi ve istihdamdaki büyümeyi korumak için en iyi yöntemin kademeli faiz artırımı olduğunu ifade etmesinin ardındaki yükselişle kapanan ABD piyasalarından takviye bularak yükseldi. S&P 500 <.SPX> ve Nasdaq <.IXIC> endeksleri Powell'ın piyasa beklentileri ile ahenkli olan Cuma günkü konuşmasının ardındaki yeni rekordan kapandı. S&P 500 endeksi bu nedenle bazı tanımlamalarına kadar tarihinin en uzun süreli yükseliş trendini korudu.
Fed Başkanı Jerome Powell, faiz oranlarının artmasının ekonomi açısından sağlıklı olduğunu
savunarak ABD Başkanı Donald Trump'tan gelen borca girme maliyetlerindeki yükseliş eleştirilerine
karşın faiz artırımlarının devam edeceğinin sinyalini verdi. S&P 500 vadeli kontratları Asya piyasalarındaki işlemlerde de yüzde 0.2 artıda bulunuyor.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 1.1, Japonya'nın Nikkei endeksi ise yüzde 0.9 artıda bulunuyor.
DÖVİZ

Dolar, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Cuma günü yaptığı ve aşamalı faiz artırımları beklentileriyle uyumlu konuşmanın ardındaki piyasalarda artan tehlike iştahıyla birlikte güvenli liman talebinin azalmasıyla birlikte yönünü aşağı çevirdi.
Powell'ın derece derece faiz artırımları politikasının korunacağı sinyalini verdiği konuşması doların bedel artacağı öngörüsüyle pozisyon alan ve para politikasında daha sıkılaştırıcı mesajlar bekleyen bazı yatırımcıları ise hoşnut etmedi. Konuşmanın ardından ABD Define tahvillerinin verim eğrisi 2007 yılından bu yana en düz seviyede bulunuyor. Uzun vadeli bono getirilerindeki yükselişin kısa vadelilerden daha az olduğu bu cins bir verim eğrisi doların gücünü yitirmesinde bir unsur olarak niteleniyor.
PETROL

Petrol fiyatları ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin küresel ekonomik büyümede ivme kayvına yol açacağı endişesiyle hafif gerilerken, yürürlüğe girişi gitgide artarak yaklaşan ABD'nin İran'ın petrol ihracatını sınırlayacak olan yaptırımları fiyatlardaki düşüşü sınırladı. Brent ham petrolünün varil fiyatı yüzde 0.1 düşüşle 75.75 dolara değin geriledi.

ALTIN

Altın bir önceki seansta yatırımcıların açık pozisyonlarını kapamaya çalışmaları ve Fed Başkanı Powell'ın derece derece faiz artırımlarının süreceği açıklamasıyla birlikte bir yıldan uzun bir sürenin en keskin kazanımını kaydettikten sonra bugün yatay seyrediyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı Cuma günü yüzde 1.7 ile Mayıs 2017'den bu yanlamasına en yüksek kazanımı kaydettikten sonradan bugün yüzde 0.1 artıda 1,206.34 dolarda bulunuyor.
Sayfada bulunan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı dahilinde değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.


EmojilerEmojiler